Paradigmaváltás….avagy holisztikus szemlélet a gyógyításban

Októberben az a megtiszteltetés ért, hogy a Miskolci Egyetemet képviselve előadást tarthattam a tumoros megbetegedések holisztikus szemléletű terápiás lehetőségeiről….ebben a cikkben erről találsz egy rövid összefoglalót…..

Szorongás, depresszió, memórivesztés az ájurvéda nézőpontjából - Pétervári Jázmin írása

Lezárult az első 100 órás ájurvéda életmód képzésünk és nagyon büszkék vagyunk a hallgatóinkra, ezért szeretnénk Veletek megosztani néhányuk záródolgozatát… Az első ilyen remekül összeállított írás Pétervári Jázmin dolgozata…

Az vagy, amit megeszel…vagy mégsem?

Vajon mekkora az ellentét a több ezer éves bölcsességek és a modern tudományos kutatások között? Valójában mennyire fontos, hogy mit eszel?

Meghajlok a Benned lévő Isten előtt

Namaste. Sokszor hallod ezt az üdvözlést, de tudod-e hogy mit jelent?

Mérgező emberek

Az ájurvéda az egészségre úgy tekint, mint egy olyan állapotra, amiben a vata a pitta és a kapha energiák, a hét dhatu (szövet) és a három mala (salakanyag) egyensúlyban van. Ezen felül fennáll a test, az érzékek, az elme és a tudat egyensúlya. Ez az egyensúlyi helyzet pedig abból következik, hogy hogyan bánunk a testünkkel és a lelkünkkel. Ebben az írásban inkább az utóbbira szeretnék kitérni.

Hogyan lesz egy helyes gondolatból egészség?

Ha véggondolod bármilyen kibillenésed, tüneted, esetleges betegséged – ha csak picit is holisztikusan nézed az állapotot – akkor minden esetben találsz mögötte egy hibás gondolatot, egy rosszul futó programot, ami egy rossz szokást, helytelen életmódot, vagy stresszt okozott az életedben és ez a folyamat elvezetett egy kibillenésig….

Hogyan lesz az ételből tudat?

Korábbi írásaimban és az Ájurvédikus életmód alaptanfolyam során is többször foglalkozom az anyagcsere kérdésével, mert az ájurvéda, csakúgy mint számos egészségtudomány az egyik legfontosabb folyamatnak tarja, ami az egészségünk kulcsa.

Mindennek eljön az ideje

Gyakran használjuk ezt a kifejezést és talán nem is gondolunk rá amikor kimondjuk, hogy mennyi mindenre igaz. Például a napi rutinunkra, az életmódunkra is. De hogyan segít ez minket az életünkben és mi köze az ájurvédához?

A Panchakarma és én

Ájurvédikus barangolásom sok éve kezdődött, bár akkor voltam a legmesszebb az alagút végi fénytől. Picit vissza kell menni az időben, hogy az olvasó is értse hogyan…

Mit csinál az rossz emésztés velünk? És mi a dolgunk ezzel?

Emésztési problémák, bőrproblémák, étel intoleranciák, candida, autoimmun betegségek, állandó kimerültség és fáradékonyság…

Te mennyi vizet iszol? És mennyi oxigént?

Nem kell tudatosnak lenni, sem jóginak, hogy tudjuk, a víz nélkülözhetetlen feltétele életünknek

Te mivel kezded a napod?

Az ájurvéda szerint a reggeli alapvetően meghatározza az emésztésünket egész napra, az emésztésünk pedig sokkal fontosabb, mint…